måndag, mars 05, 2007

Mansroll igen.

Jag tycker att genuskunskap borde vara en obligatorisk kurs i alla utbildningar. Jag tycker även att ni ska läsa detta. "–Enda chansen att få ett jämställt samhälle är ju om männen är med. Och enda sättet att få med dem är väl att uppmärksamma dem på hur mycket de torskar på att husera i den där plåtdräkten som kallas mansroll". Själv vill jag gärna läsa böckerna som det står om i artikeln.


Nåja. Åter till hemtentan.
/E

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om det mesta i artikeln men fanns en del olyckliga formuleringar..

"Men det man kan hoppas på i det långa loppet är väl att män börjar betrakta sig själva inte bara som individer utan kan känna delaktighet i de problem som finns med män."

Om man vill bekämpa könsroller är det dumt att prata om saker som "problem som finns med män" som snarare cementerar de redan existerande rollerna och skapar ännu fler generaliseringar.

Att alienera är ingen bra väg till utveckling eller dialog. Att belägga män med ett kollektivt problem skapar nog tyvärr mer motsättningar än insikt.

Det är bättre att peka på de saker som är ett problem utan att nämna att de är typiska för män/kvinnor.

Sen poängen att männen måste vara med och förändra samhället att kvinnorna inte kan dra hela lasset är naturligtvis väldigt bra.

Ska också kika på någon av böckerna tror jag.

Emilie sa...

Jag håller med om att det var en olycklig formulering, men tänker ändå att alla borde ranska sig själva för att se hur könsroller tar sig uttryck. Och det där ang kollektivt ansvar för män... jag vet inte vad jag tycker.
Jag tänker att majoriteten står på vår sida (man som kvinna). Det finns väl ingen som ställer sig upp och säger att dom vill ha ojämställdhet. Men jag vet inte hur många som är beredda att jobba mot det.
Jag tror att man borde gruppera på det viset; Vi som vill ha jämställdhet, och de som inte vill. Inte man mot kvinna eller viseversa.


Kul med åsikter och kommentarer! :)