måndag, december 31, 2007

Dagens.


Dagens citat från 1904. Ur boken Äktenskapets Etik och Hygien, Hvad en Gift Kvinna bör veta. Emma F. Angell Drake.

"Må våra unga kvinnor med allvar och beslutsamhet draga i härnad mot dessa samhällets fiender, hvar helst de göra sig gällande - och må de i första rummet föranstalta ett korståg, ett verkligt utrotningskrig mot alla nu rådande, hälsovådliga och fördärfliga dårskaper på alla klädedräkens område - må de hvar i sin stad tillse, att hälsa, bekvämlighet och ändåmålselighet därvid uteslutande rådfrågas - och de välsignelsebringande verkningarna skola icke dröja att inställa sig; en sundare och lyckligare mänsklighet skall blifva följden af deras sträfvanden."

Detta skriver hon i kapitlet om Hemmet och Klädseln där hon tar upp den moderliga klädedräktens alla nackdelar. Klockren frukostläsning :)

Gott Nytt år på er!!
/E

1 kommentar:

SaraS sa...

Väl talat kvinna! Har just sytt de sista stygnen på min nyårsklänning och önksar bittert att jag blivit född till man..." Oj har du ny slips, vad fint! Kul att du varierar dig!" (För övrigt korat till dagens i-landsproblem) Nu till lite allvarligare spörsmål...VAD FAN ÄR DET JAG LÄSER LITE LÄNGRE NER I BLOGGEN?? ÄR livet en omvårdnadetenta??? Va??? Vem det än var som sa det där till dig så är det "Dunk i ryggen" till den och "Ställ dig i ett hörn och skäms" till dig! Käraste Emilie, en bättre sjuksköterska än du kan jag inte tänka mig. Vilken patient tror du bryr sig om ifall du har gjort om en eller annan omvårdnadstenta när hon/han haft turen att få en sjuksköterska som har ett enormt hjärta, är klyftig som få, har stora yrkeskunskaper och jordens varmaste leende? Som sagt: En sjuksköterska behöver det lilla man lär sig på tre år i skolan och sen oändligt mycket mer av det man bara kan födas med! Så skärpning och stor kram vännen, börja nu tro på dig själv på allvar! Du är värd mer än att hålla på och fundera på sådant här! Mys nu med Carl Lejonhjärta och familjen i nyår så ses vi snart. Längtar efter en låååång Ugglefika! Puss och kram