onsdag, april 13, 2011

Kostråd

De amerikanska kostråden uppdateras. Först i råden står Rör på dig, sedan Ät mindre portioner. Detta enligt en livsstilsforskare i SVT i morse. Känns det nytt och revolutionerande? Nej. Det verkar som att man alltid hör dessa slutsatser av forskning som görs, alltså att vi ska inta mindre eller lika mycket kalorier som vi gör av mig. Slående logik.

Livsstilsforskaren menar också att ett för stort intag av rött kött och animaliskt fett ökar risken för tjocktarmscancer (kanske förklaringen till varför denna typ är så vanlig i väst men ovanlig i öst?) och hjärt- och kärlsjukdom, samt att vi faktiskt behöver lite kolhydrater (något som ju debatterats flitigt ett tag nu med tanke på LCHF och NCHF). Och då såklart inte i form av rent vitt socker, utan av grönsaker och fullkorn. Enl råden ska halva tallriken fyllas med blandade grönsaker, en fjärdedel med protein och en fjärdedel med långsamma kolhydrater. Portionen ska vara liten och inte lika stor som dagens tallrikar. Då menar hon att människan får i sig protein, fett, kolhydrater och de spårämnen som kroppen behöver, men poängterar att vi måste röra på oss.

Inget nytt under solen alltså, om man ska tro det som sades i morgonsoffan.
/E


Ni kan aldrig ana hur mycket jag längtar efter löpningen och en mer smidig kropp. Så mycket att jag knappt kunde sova för att jag tänkte på att det är nära nu.

Inga kommentarer: