fredag, oktober 23, 2009

Punkt slut

Imorse väcktes jag av orden Om du vill ha en bra dag, läs inte nyheterna. Jag trodde såklart att jordens undergång var daterad, att man dragit tillbaka kvinnans rösträtt, öppnat en statlig bordell eller något i samma klass av hemskhet. Sista tanken var att landstinget fattat beslut om varannan-helg-tjänstgöring, men egentligen var nyheten att SKL betvivlar möjligheterna till 2% löneökning för bl.a. sjuksköterskor. De kanske ska riva upp avtalet som förra årets strejk mynnade i. Varför!? För att ordförande i SKL är moderat? För att vårdyrket ses som ett "kall", någonting man offrar sig till? För att vår kunskap inte värdesätts? För att de inte förstår vikten av personalens känsla av uppskattning i relation till patientsäkerhet och god vård?

Detta kommer tydligt att leda till ökad aggression mot arbetsgivaren, vilket i sin tur leder till sämre vård genom minskad arbetstillfredsställelse. Vi kommer slutligen att göra det vi måste, men inte "det lilla extra". Våra högsta chefer bryr sig inte om oss, vi delar inte visioner, sitter inte i samma båt.

Det som tveklöst står för de största kostnaderna för klinikerna är läkemedel. Ett av de dyraste läkemedlerna som vi ger på avd18 kostar 30 000/dos. Det är är en piss i havet i jämförelse med vad t.ex. onkologens läkemedel kostar.
På US kommer man snart att säga upp den fruktkorg som personalen får. Fruktkorgen kostar 10000kr/år. En summa som omöjligen kommer leda till förbättrad ekonomi, förmodligen kommer man inte ens kunna redogöra för var pengarna gick istället.

Däremot kanske man kommer märka var personalen går. Idag skickar jag in papperna för Norsk Sjuksköterskelegitimation. Så om (när) beslutet kommer flyr jag och bevittnar den svenska sjukvårdens fall och personalens flykt från andra sidan bergen. Oss 80-talister ska man inte sätta sig på! Och hör sen!
/E

2 kommentarer:

Sara sa...

You go vännen!! Bana väg så kommer jag som undersköterska över bergen sen, så blir vi arbetskollegor! :)

Siolia sa...

Nej ingen klänning! haha, hur kunde du ens se någonting på den suddiga bilden jag lagt upp? vad är de för klänning du letar efter?? Kram