torsdag, oktober 08, 2009

Jubileum

Idag är det exakt 4 månader sedan jag började jobba som Leg. Sjuksköterska. Det borde firas ju! Eftersom det är hällregn och tvättid så firar vi genom en beskrivning av en generell arbetsdag:

06.30 Byter om och hänger klockan om halsen.
06.40 Stämplar in
06.45 Rapport från nattpersonalen om hur natten har varit för varje patient. Några hade sovit, andra inte. Några hade haft ont, någon annan diarréer. Någon ville hem. En patient kanske ligger i akutrummet.
07.05 Planerar dagen med kollegor i vårdlaget. Vem gör vad? Jag är ansvarig sjuksköterska för patienterna. Annan sjuksköterska handledare för student, undersköterskan ansvarar för att rätt mat är beställd, för att patienterna kommer upp ur sängarna, och för att kontroller (temp, blodtryck, puls och syresättning) tas.
07.15 Patient blir dålig och får feber. Blododling tas., läkare kontaktas. Längd och vikt tas på alla nya patienter för att räkna ut energibehov.
07.30 Börjar med läkemedelsdelningen. Tabletter, antibiotika och injektioner. Ascitesdrän töms och vätskan räknas. Albumindropp sätts. Går runt till patienterna och ser över nutritions och avföringslistor. Allt från förstoppning till 25 blodiga diarréer/dygn.
08.00 Fortfarande läkemedel och morgonbestyr. Sätter sondmat. Kontrollerna är tagna och jag bedömmer dessa.
08.50. Kaffepaus
09.05 Rond med läkarna. Gick igenom alla patienter och planera, lyfte fram observationer och bedömningar. Planerade för undersökningar och provtagningar.
10.00 Gå runt till patienterna med läkaren samt assistera vid rektoskopi. Kontrollerade utrustning för akut händelse hos mycket sjuk patient.
11.00 Påbörjar arbetet som planerats under ronden. Ringer samtal, söker sjukgymnast och dietist. Ger återkoppling om nya bestämmelser kring patienterna till de andra i arbetslaget och fördelar dessa. Vem gör vad?
11.30 Kör patient till undersökning. Samtalar med oroliga och trötta patienter. Tar reda på varför nutritionen är svår. Tar bort en nål (PVK) hos patient. Dokumenterar detta.
12.00 Lunch
12.30 Samtal med anhörig, dokumentation. Patientlunchen kommer och delas ut. Insulin ges till de som behöver.
13.00 Sjukgymnast och dietist kommer samtidigt samt annan konsult. Patienter ska köras till undersökningar.
13.10 Lunchbrickor samlas in. Någon har ätit mindre en hälften, en annan ingenting. Fundera på nutritionstillägg.
13.30. Letar PM för skötsel av ovanlig infart, misslyckas. Ringer samtal för att finna detta, misslyckas. Googlar för info, misslyckas. Reder ut missförstånd och kommunikationsproblem mellan parter.
13.50 Patient som ska hem hjälps ner till taxi. Distriktssköterska och hemtjänst kontaktas om detta. Läkemedel är delade i dosett.
14.00 Vårdplanerar för patient tillsammans med patient och kommun. Behövs hemtjänst? Hur ofta? När? Hjälp med vad?
14.45 Handleder student i droppsättning. Delar mediciner. Sticker mig på nål, skriver avvikelse och tar prover på mig och patient för blodsmitta (patienten frisk från det).
15.00 Ringer samtal. Dokumenterar dagens händelser och sammanfattar rond. Lägger om ett sår.
15.15 Rapporterar över dagens händelser till kvällspersonalen.
15.45. Stämplar ut.


Hurra, 4 månader.
Orkade du läsa?
/E

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan i hastigheten inte komma på något mer meningsfullt att jobba med...

Fantastiskt; vilken nåd!

:-)