söndag, december 21, 2008

Fina Sverige

En palestinsk kvinna på flykt säger till SVD vad hon vet om Sverige:
– Vi har hört att det är ett land med fin natur och många blommor. Det är ett fredligt, rent och utvecklat land. Det finns ingen rasism och ingen diskriminering. Ingen skillnad mellan muslimer och kristna, svarta eller vita, säger hon.

Jag undrar om hon kommer att bli besviken.
/E

8 kommentarer:

Anonym sa...

Inte för att Sverige är perfekt, men jämfört med resten av Europa är det rätt okej på de punkter hon pratar om..

Visst blir man ändå lite stolt som svensk över att folk vill komma hit och ser fram emot att också kalla sig svenskar. Vi gör uppenbarligen något rätt.. :)

Emilie sa...

Ja, något rätt gör vi. Dock måste jag säga att diskriminering finns och att vi gör skillnad på människor beroende på ursprung. Vi kan bara se vad som pågår i Rosengård t.ex. och fråga oss vad det beror på..

Kul att du läser och kommenterar!

Anonym sa...

Jag är inte "stolt" för att rika palestinier släpps in här. Sverige är så naivt och korkat. Vi får se om 15 år.

Och jag är inte "rasist" eller sverigedemokrat. Men jag ogillar när dessa välställda palestinier endast flyttar hit av ekonomiska skäl, och till och med vill fortsätta som arabiskalärare här i Sverige, enligt reportaget.

Sverige är det mest korkade landet. Vi har tagit in det största antalet irakier i världen, efter arabländerna (mer än USA och hela EU tillsammans). Andra skrattar åt oss.

Anonym sa...

Jaha, de har råd med flygbiljett för 70 000, och de får försörjning gratis av staten i 2 år för svenska för invandrare-kurser. Min mor har betalat skatt hela livet men har inte råd att gå till tandläkaren. Massinvandringen kostar Sverige 40 miljarder per år enligt erkända statsvetare. Tvi och usch säger jag.

Anonym sa...

Blir lite mörkrädd då de som inte är särskilt insatta ska uttala sig. Kan det inte vara fara för ens och sin familjs liv, enbart för att man har pengar? Är det BARA fattiga som drabbas i ett krigshärjat land? Det är förjävligt att de inte har samma chanser att komma vidare o söka asyl, men det betyder inte att de är helt chanslösa. En flykting som kommer till Sverige får under 40:- om dagen i ersättning, MINDRE om de kommer som ett par! Och det ska räcka till allt (inte boende dock). Så vem är så KORKAD som tror att en "rik pakestanier" lämnar ALLT, vänner, släktingar, sitt hem, trygghet osv.. för att åka till ett annat land, med helt annan kultur - för att leva så galet under svältgränsen - för SKOJ? Tvi o usch, säger jag för DET! Att de får gratis svenskautbildning är väl inget annat än helt fantastiskt, hur ska de annars få en chans att komma in i samhället och känna samhörighet? FAN va irriterad jag blev på anonym.

Emilie sa...

Genast ramlade det din kommentarer som bevisar att det finns människor som diskriminerar och gör skillnad på människor beroende på ursprung...

Jonas, Enligt repotaget så upplever familjen att de saknar tillhörighet och ett land. Om de flyttar av ekonomiska skäl vet jag inte, men vem gör isf inte det? (vi flyttar till Norge och jobbar som t.ex. sjuksköterskor av ekonomiska skäl). Och självklart ska han arbeta som arabiskalärare här när det finns så många invandrare med arabiska som modersmål! Att fortsätta läsa sitt modersmål är ju en rättighet i svenska skolan.
Du är inte rasist eller sverigedemokrat, vad är det då som du ogillar med att de flyttar hit?

Ja, jag tycker att fler länder borde välkomna flyktingar som vi. Inte för att vi ska slippa, utan för att vi ska dela på ansvaret och hjälpa de som behöver hjälp. (Sedan kan man alltid diskutera hur Sverige lyckas/misslyckas med intergrationen...)

Anomym: Jag väljer att inte kommentera ditt inlägg mer än såhär; du ser det du väljer att se.

Anonym sa...

För att knyta an till inlägget ovan, undrar jag om Ni som är så insatta, vet hur mycket människoliv man kunde rädda och förbättra lokalt i katastrofområden för de pengarna vi lägger ned på denna massinvandring? Om ni inte vet det kan ni gå i på t.ex. Unicefs hemsida. =P

Att betala för en familjs försörning här och känna att Sverige har gjort en god gärning är så korkat att man bara dör, när man kunde hjälpt så otroligt många mer i området de flydde från.

Emilie sa...

Sverige ska på alla tänkbara sätt hjälpa människor i nöd. Punkt slut från min sida. Jag skulle kunna skriva en essä, men det förändrar ingen som är negativ till invandring. Ingen mer energi läggs på att besvara kommentarer av denna typ. Istället går jag in på unicefs hemsida och skänker en gåva - Gör det ni med.

God Jul.