måndag, maj 05, 2014

Rätt till lika vård?




Tänk att samtidigt som jag skrev inlägget igår kväll så gick Partiledardebatten i Svt med samma ämne. Alliansen hyllar möjligheten att åka hem från sjukhus, då sjukhusen ofta är en dålig miljö och menar att personaltätheten är god. Jag menar att möjligheten att vara inlagd på sjukhus och vårdas av kompetent personal så länge som ens tillstånd kräver är grundläggande. Sedan givetvis ska ingen ligga på sjukhus i onödan, detta händer tyvärr för ofta. Antingen på grund av att kommunens korttidsboenden är överfulla, att öppenvården inte i tillräcklig grad kan möta behovet, att kommunens hemsjukvård inte har resurser i tid, att patienten inte känner sig trygg nog att lämna sjukhuset, att patienter skyfflas mellan olika kliniker när ingen kan ta hela ansvaret.

Jonas Sjöstedt är den enda som lyfter satsningar på sjuksköterskans lön och betalda specialistutbildningar och den enda som talar om barnmorskornas situation i storstäderna. Tänk att Alliansens lösning är valfrihet. Att valfrihet ska skapa bättre vård. Jag ser klasskillnader, och stora skillnader i vårdkvaliten framför mig när jag hör "Valfrihet i vården". Jag ser framför mig hur hög inkomst (eller ännu högre på grund av skattelättnader för höginkomsttagare) ger möjlighet till snabbare eller bättre vård medan människor med låg inkomst riskerar sämre vård. Är inte detta redan vad vi ser i och med det fria vårdvalet?

För mig är det självklart (och dessutom lagstadgat) att alla människor har rätt till lika vård, och att lika vård är långt mycket viktigare än valfriheten.

Inga kommentarer: